De kapel van Onze-Lieve-Vrouw in 't Zand is weer zichtbaar vanaf de Lichtaartseweg in Herentals. Bij een stevige ingreep werden overtollige bomen en struweel die de kapel aan het zicht onttrokken verwijderd.
De kapel, die eigendom is van de kerkfabriek Onze-Lieve-Vrouw, was de afgelopen jaren helemaal opgeslokt door het dennenbos en vooral door het weelderig opschietende kreupelhout.
De kerkfabriek nam het Agentschap voor Natuur en Bos onder de arm en die lieten een aannemer een dag of vier los op dit stukje van de Kempense Heuvelrug. Het resultaat mag letterlijk gezien worden.
Het bos op de heuvel werd uitgedund, exotische bomen verdwenen, maar vooral de ondergroei werd aangepakt zodat de kapel weer zichtbaar is. Een pad dat zes meter breed is, leidt nu vanaf de Lichtaartseweg tot aan de voet van de kapel.
Gespaard van oorlogsgeweld
De geschiedenis van het 'zandkapelleke' is eeuwenoud. Het oorspronkelijke heiligdom lag ooit aan het begin van de heuvelrug die vanaf Herentals tot Lichtaart en Kasterlee loopt. Al in 1460 werd gewag gemaakt van wonderbaarlijke genezingen die werden toegeschreven aan een Mariabeeldje, dat aan de Kruisberg bij een boom werd gevonden.
Vanaf 1520 verscheen er een stenen kapel aan de voet van de kruisweg van de Kruisberg, op de plaats die nu tussen het kerkhof en de spoorweg Herentals-Turnhout ligt. In 1841 werd die historische kapel na een bewogen geschiedenis afgebroken.
Bijna een eeuw duurde het voor de huidige kapel van OLV in 't Zand verrees, ditmaal aan de overkant van de weg naar Lichtaart bovenop een duin. Vrome Herentalsenaren smeekten tijdens de Eerste Wereldoorlog de hulp af van de maagd Maria.
Mocht Herentals van het oorlogsgeweld gespaard blijven, dan zouden ze de Zandkapel doen herrijzen. Zo geschiedde: het gebouw in neogotische stijl werd in 1928 ingewijd. Bij de bouw stond de kapel nog op een kale heuvel tussen de hei.
Bron GVA - 01/03/19 - Marc Helsen - dit artikel werd gereproduceerd met toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden – Nnieuws License2Publish